Halaman UTAMA

21 Mac, 2010

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN
PERANCANGAN & PENGURUSAN MENCARI KERJA

Ada pepatah mengatakan “ sekiranya kamu gagal merancang, bermakna kamu merancang untuk gagal”. Tenung-tenunglah betapa mendalamnya maksud ayat ini. Berapa ramai di antara kita merangka dengan teliti perancangan untuk bercuti, berkhemah, balik kampong dan sebagainya. Sedangkan untuk pergi ke kedai juga memerlukan perancangan.
Mahu ikut jalan mana, berjalan kaki atau berbasikal, perlu tukar baju atau tidak dan tidak kurang juga yang siap touch up untuk kelihatan menarik. Sedangkan untuk perkara kecil seperti itu perlu direncanakan, apatah lagi dalam membuat satu langkah besar dalam hidup kamu- Melangkah ke Alam Kerjaya. Bermula dengan belajar mengenali de ngan mengenal diri sendiri dengan lebih mendalam, mengkaji bidang yang ingin dipilih dan langkah ketiga iaitu melengkapkan diri dengan kaedah pencarian pekerjaan yang berkesan. Dengan perancangan yang teliti bukan sahaj memastikan segala perkara dibuat dengan betul, malahan dapat mengurangkan tekanan, memantau keberkesanan setiap aktiviti dan juga member keyakinan diri. Kamu sudah tahu juga ke mana destinasi kerjaya yang inigin dituju, sekarang kamu perlu merancang bagaimana untuk tiba ke destinasi tersebut. Jangan hanya bermimpi jadikan kenyataan.
PERSEDIAAN
Di peringkat ini, kamu perlu menyedia dan mengurus keperluan dalam proses mencari pekerjaan. Bukan hanya terhad kepada penyediaan resume dan surat permohonan, tetapi termasuklah ruang untuk bekerja masa dan perbelanjaan yang diperlukan. Biasanya jangka masa ideal untuk peringkat ini adalah 2 minggu.

MERANCANG MASA

Kamu perlu tahu samaada mencari pekerjaan in dapat kamu laksanakan separuh atau sepenuh masa. Kerja-kerja seperti menulis resume memakan masa bagi memastikan hasil yang baik. Jangan menulis dalam keadaan terkejar-kejar mahukan siap kerana resume merupakan dokumen yang amat penting dalam menentukan sama ada kamu dipanggil temu duga atau tidak.

MERANCANG PERBELANJAAN

Selain memakan masa, pencarian kerja juga memerlukan belanja namun tidak semestinya mahal. Belanja untuk bergerak ke temu duga, meyempurnakan penampilan, mencetak resume dan sebagainya haruslah diberi perhatian terutamanya dalam keadaan kamu yang masih belum mempunyai pendapatan tetap. Idea-idea dalam membantu mengimbangi perbelanjaan semasa mencari kerja.

PANTAU SETIAP PERBELANJAAN
Kenalpasti setiap yang dibelanjakan samada satu keperluan atau sesuatu yang kamu inginkan. Hadkan perbelanjaan berdasarkan keinginan. Cari pekerjaan sambilan Tetapi awas jangan sampai mengabaikan keutamaan kamu iaitu mencari kerjaya sebenar.

MENGURUSKAN TEMPAT KERJA.

Kamu memerlukan satu tempat yang sesuai untuk bekerja dan kekal fokus dalam pencarian pekerjaan. Pastikan kamu tidak diganggu dan selesa, keperluan asas perlu ada.

SISTEM FAIL YANG TERATUR
Akaun email,telefon,buku nota, pen , buku alamat, calendar alat tulis, kamus dan thesaurus ini adalah perkara yangharus ada dalam pejabat kamu untuk kelengkapan ruang bekerja.

MENYEDIAKAN RESUME DAN SURAT PERMOHONAN

Resume merupakan keperluan yang sangat penting dalam mencari pekerjaan ianya mewakili diri kamu itu di mata penemu duga dan hanya resume yang efektif kamu akan dipanggil ke sesi temuduga. Surat permohonan pula menambahkan lagi minat penemu duga untuk membaca surat kamu. Dengan adanya resume dan surat permohonan yang berkesan akan member kesan positif kepada penemu duga terhadap kamu. Tetapi jangan terlalu yakin kerana masih jauh perjalanan kamu. Resume yang efektif hanya mampu membuka pintu ke sesi temuduga, bukan menjanjikan jawatan tersebut milik kamu. Perang sebenar adalah semasa sesi temuduga itu nanti.


SURAT PERMOHONAN ( COVER LETTER)
Dalam menulis surat permohonan pula, kamu perlu menggunakan format tulisan rasmi. Tidak perlu mengulangi apa yang ditulis didalam resume sebaliknya tekan kepada mengapa kamu memohon jawatan tersebut. Ambil kesempatan ini untuk menceritakan kelebihan kamu yang tidak dapat dimuatkan di dalam resume memandangkan resume terhad kepada maksimum satu setengah muka surat bagi prospek kerjaya dan potensi majikan. Kamu juga boleh bertanyakan kenalan di mana ada kekosongan jawatan dan maklumkan kepada mereka bahawa kamu sedang mencari pekerjaan.

SELAMAT MENCUBA DENGAN JAYANYA…AMIN

BAGAIMANA MENGELAK KERJA BERTANGGUH

Menangguhkan kerja merupakan musuh ketat kita bagi seorang pelajar seperti anda. Tidak kira samaada anda di sekolah menengah, malah pada tahun atau di peringkat Universiti. Pada hujung tahun anda akan berhadapan dengan peperiksaan yang akan menentukan sama ada dapat melihat kemajuan prestasi anda atau menurun, Oleh sebab itu, jika anda menangguhkan kerja yang sedia ada kerja baru akan akan dating bertimbun-timbun. Kerja sedia ada pun anda belum mahir, sudah dating kerja baru yang anda tidak faham langsung.MULAKAN SEKARANG JUGA

Pepatah cina ada mengatakan “ Perjalanan yang jauh bermula dengan langkah pertama.” Apabila anda telah memulakan sesuatu kerja barulah anda akan Nampak jalan dan masalah yang dihadapi.FIRST THING FIRSTAda 2 pendekatan: selesaikan kerja yang dating terdahulu.Selesaikan kerja yang pendek dan ringkas dahulu. Sementara kerja yang panjang rumit, pecahkan kepada beberapa bahagian supaya mudah dilaksanakan, Mulakan dengan bahagian pertama. Teruskan buat bahagian tanpa rasa jemu. Anda lihat bagaimana jentolak yang kecil mendaki gunung yang besar dan tinggi untuk menolak tanah paling atas sedikit demi sedikit. Dalam masa 2 atau 3 tahun gunung yang gagah itu mampu di belah dan lebuh raya pun terbentang.BELAJAR KATA “NO”


Jika ada kerja baru dating yang tidak sanggup anda laksanakan kerana anda sudah sedia banyak kerja atau kerja itu tidak mampu anda tangani, belajarlah untuk menolaknya dengan berkata : “ Maaf saya sibuk, atau “ Maaf saya tidak mahir dalam perkara ini. “ Janganlah terlalu ghairah untuk membuat semua perkara. Anda mungkin mahir dalam sesuatu bidang tetapi anda bukan pakar segala bidang. Anda juga manusia biasa bukannya robot.“ GANTUNGKAN KERJA, BUKAN TIMBUNKAN”


Lihat bagaimana kertas catatan pesanan makanan anda di restoran atau di warung digantung pada dawai menggunakan penyepit baju. Tukang masak memasak satu persatu makanan, walaupun ramai pelanggan menunggu meneyelesaikan kerja demi tugas sebagai tukang masak. Sebaliknya jika anda menimbunkan kerja anda di atas meja, kerja yang di sebelah bawah akan ketinggalan dan dilupakan begitu sahaja.MANFAATKAN MASA PENDEK

Anda mempunyai banyak ruang masa yang pendek di antara 2 kerja besar. Gunakan selaan masa ini untuk sesuatu kerja yang bermanfaat. Misalnya bangun awal sebelum subuh anda boleh melakukan banyak perkara.LERAIKAN HALANGAN SATU PERSATU

Menyelesaikan dan memulakan kerja semudah membuka kulit pisang. Membuka kulit pisang ada 5 langkah :
1. Patahkan tunggul kayunya.
2. Kopek kulit bahagian yang pertama.
3. Kopek bahagian kulit sebelah lagi.
4. Selesaikan kopek kulit \
5. Sekarang anda boleh suapkan pisang ke mulut anda untuk digigit.
Kalau anda tidak mula mematahkan tungkul sampai bila-bila pun anda tidak akan dapat makan pisang.TELUS MEMBERI ALASAN


Kalau kerja anda tertangguh juga berilah alas an yang munasabah, kepada guru berkenaan beritahu sebabnya. Mungkin anda tidak faham atau keluarga mengajak anda bercuti atau anda demam. Dengan cara ini anda akan belajar supaya lebih ikhlas dan lebih bertanggungjawab.


Orang yang cemerlang tidak uhkan kerja akan menang menangguhkan kerja mereka sentiasa tertunggu-tunggu kerja baru. Sebaliknya orang yang menangguhkan kerja ini akan ketinggalan dan mereka terbeban dengan kerja yang menimbun kerana kerja lama tidak selesai lagi. Kesimpulannya melaksanakan kerja tepat pada masanya melatih anda untuk berdisplin. Lawanlah segala godaan nafsu yang sentiasa mengajak manusia kepada kelalaian. AApapun untuk melaksanakan kerja anda, memerlukan masa dan tumpuan Selamat mengelakkan kerja yang bertangguh!!